OSZTÁLYUNKRÓL

 

 

Kétágyas szülészeti kórterem

 

 

Négyágyas szülészeti kórterem

 

 

 

Nappali vajúdó

 

 

Éjszakai vajúdó

 

 

Szülőszoba

 

 

Kórterem

 

 

Újszülött-osztály

 

 

Inkubátor

 

Modern szemléletű és felszereltségű osztályunkon mindazon lehetőségekkel rendelkezünk, amelyek a mai kor követelményeinek teljes mértékben megfelelnek. Az otthoni környezetet és hangulatot idéző szép egyágyas szülőszobáink biztosítják a modern szülés alatti diagnosztika lehetőségeit. A szülőpárok a szülőszobával már a terhesség alatt megismerkedhetnek. Szülés után az édesanyák gyermekágyas napjaikat együtt tölthetik újszülöttjeikkel „rooming-in” szobáinkban. Igény szerint egyágyas szobában történő elhelyezést tudunk biztosítani.

A 30 ággyal működő újszülött osztályunkon neonatológus orvos felügyelete alatt dolgozó szakképzett gyermekápoló nővérek, valamint magasszintű tárgyi feltételek biztosítják az édesanyák és gyermekeik ellátását. Az édesanyák igényeiknek megfelelően együtt maradhatnak babájukkal egész nap, vagy gurulós kiságyon bevihetik az újszülött osztályra.

A szülésfelkészítő komplex tanfolyam mindenki számára hozzáférhető. Foglalkozásainkon színvonalas előadásokat hallhatnak a szülővé válás biológiájáról, élettani változásokról, lelki folyamatokról és táplálkozási, fogápolási tanácsokat kaphatnak a terhesség és szoptatás idejére.

Napjainkban a változó kor panaszainak kezelése, a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzése divatossá vált, egyre nagyobb igény jelentkezik e téren is. Röntgen osztályunkkal és kórházi laboratóriumunkkal együttműködve tudjuk biztosítani a modern nőgyógyászati hormonkezelés legkorszerűbb változatait.

Ambulanciánkon lehetőség van a meddőség okainak felderítésére és kezelésére, valamint teljeskörű nőgyógyászati rákszűrésre, emlővizsgálatra is.

Endoszkópos részlegünkön történnek az ún. laparoszkópos és hiszteroszkópos műtétek, amelyek a hasfal megnyitása nélküli műtéti technikával biztosítják betegeink gyorsabb, enyhébb műtét utáni fájdalommal járó és torzító heg nélküli gyógyulását.

Osztályunk ultrahang laboratóriuma két helységben is működik.

ACCVVIX-XQ ultrahang készülékünk hasi és hüvelyi vizsgálófejjel felszerelt, színkódolt Doppler-áramlásvizsgálatok végzésére is alkalmas. Nagy számban végzünk terhességi és nőgyógyászati vizsgálatokat az osztály bentfekvői és a vizsgálatra járók számára is, gyógyításuk eredményességét az ultrahangos vizsgálatból nyert információk jelentős mértékben javítják. A teljeskörű diagnosztikát biztosító ultrahangrendeléseinken a várandósság megállapítása után elvégezhetők a szükséges szűrővizsgálatok és követhető a magzat méhen belüli fejlődése. Az ultrahangos képek igény esetén videókazettára is rögzíthetőek.

Osztályunkon pszichológusok biztosítják a hozzánk fordulók tökéletes gyógyulását, gyógyítását. Modern egészségpszichológiai szemlélettel és különböző gyógyulást segítő technikákkal állnak a bentfekvők rendelkezésére. A Zuglói Várandós Központ szervezésében is részt vesznek a védőnő közreműködésével: egyéni és csoportos foglalkozásokon anélkül is részt vehetnek a kismamák, hogy az osztályon feküdnének. Kutatásaikkal a szülésre való felkészítési módszerek hatékonyságát és a várandósság körül előforduló szövődmények pszichológiai hátterét vizsgálják. Az egyéni foglalkozásokra előzetes megbeszélés alapján lehet jelentkezni.

 

KÉNYELMI SZOLGÁLTATÁSOK

Egészségügyi ellátás keretében igénybe vett kényelmi szolgáltatások

Osztályunkon az egy- és kétágyas kórtermeket térítés ellenében lehet igénybe venni. A kórtermekben hűtőszekrény, televízió készülék, mikrohullámú sütő és személyes széfek szolgálják a betegek kényelmét, továbbá az evőeszközöket is az intézmény biztosítja részükre.

A „ kényelmi szolgáltatást nyújtó kórtermek” használati díját az  igénybevétel napján4 napot előre kell kifizetni. 

Kizárólag számla ellenében fizethet, amit az osztályirodán állítanak ki.

Ha a szoba igénybevétele hétvégére illetve ünnepnapra esik, akkor az első munkanapon kell a használati díjat kiegyenlíteni. 

Az 1 ágyas kórterem térítési díja: 15.000,- Ft/nap 

A 2 ágyas kórterem térítési díja  : 10.000,-Ft/fő/nap                                                                 

A 2 ágyas kórteremben – a beteg külön kérésére –  csak 1 fő elhelyezése esetén: 20.000,-Ft/nap

                  

4 napon túli bennfekvés esetén a különbözetet a távozás napján, a zárójelentés kiadása előtt kell a pénztárban befizetni.

4 napnál kevesebb bennfekvés esetén a visszajáró összeget csak személyesen az igénylő veheti át a pénztárban.

 A VIP kórteremben is az általános látogatási rend érvényes, ennek értelmében a kórteremben nem tartózkodhat beteglátogató

 A fentiekben megállapított térítési díjak megfizetése alól mentesülnek az intézményben közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatottak és az Egészségügyi törvény szerinti közeli hozzátartozó. Az Eü. törvény 3. § r.) pontja szerint közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs.

 A kényelmi szolgáltatást nyújtó kórteremben történő elhelyezést az ellátó osztályon a felvételkor írásban kell igényelni (1. számú melléklet).

 

Térítési díj megfizetésének módja:

1. Munkanapon – a pénztári nyitvatartási idő alatt (házipénztár nyitvatartási ideje: hétfőtől csütörtökig: 8.00 – 11.30, 12.30 – 15.00–ig, pénteken: 8.00 – 12.00–ig) – történő felvétel esetén az emelt szintű szolgáltatást igénylőnek, vagy kísérőjének előre kell a térítési díjat befizetnie az intézmény házipénztárába. Ha a kezelés időtartama előre meghatározható, akkor annak megfelelően, amennyiben az időtartam előre nem határozható meg pontosan, akkor minimum 4  éjszakának megfelelő térítési díjat kell befizetnie az ellátó osztály által kiállított és az igénylő által aláírt igénylőlap alapján. A befizetett térítési díjról az intézmény Pénzügyi és Számviteli Osztálya készpénzfizetési számlát állít ki az igénybevevő részére és a befizetés tényét a bevételi pénztárbizonylat „nyugta” példányának átadásával igazolja.

2. Munkanapon – a pénztári nyitvatartási időn kívül – történő felvétel esetén, a felvételt követő munkanapon az igénybevevőnek, vagy kísérőjének haladéktalanul be kell fizetnie a térítési díjat a házipénztárba az 1. pontban részletezettek szerint.

3. Hétvégén, vagy több napos ünnep alkalmával történő felvétel esetén a térítési díjat – a kiállított igénylő lap alapján – az ellátó osztály megbízott dolgozója átvételi elismervény ellenében köteles az igénybevevőtől átvenni. Az igénybevevőtől átvett térítési díjat – a házipénztárba történő befizetésig – az osztályon felszerelt széfben kell őrizni. Az átvett térítési díjat a munkaszüneti napot követő első munkanapon az osztály megbízott dolgozója köteles az intézmény házipénztárába befizetni.

Az igénylőlap és az átvételi elismervény alapján a Pénzügyi és Számviteli Osztály készpénzfizetési számlát állít ki az igénybevevő részére és a befizetés tényét a bevételi pénztárbizonylat „nyugta” példányának átadásával igazolja. A készpénzfizetési számlát az igénybevevő részére kell átadni. A bevételi pénztárbizonylat „nyugta” példányát az átvételi elismervény az ellátó osztályon maradó példányának mellékleteként kell megőrizni a házipénztárba történő leadásig (betelt tömböt az új tömb igénylésekor
le kell adni).

 1. Amennyiben a szolgáltatás tényleges igénybevétele szerinti díj meghaladja a felvételkor befizetett térítési díjat, úgy a különbözetet az ellátó osztály által kiállított elszámolás (2. számú melléklet) alapján a házipénztárba be kell fizetni az 1.– 3. pontokban részletezettek szerint. A 3. pontban meghatározott átvétel esetén a Pénzügyi és Számviteli Osztály a térítési díj különbözetről kiállított számlát postázza az igénybevevő számlán szereplő címére.
 2. Amennyiben a szolgáltatás tényleges igénybevétele szerinti díj kevesebb a felvételkor befizetett térítési díjnál, úgy a különbözetet az ellátó osztály által kiállított elszámolás alapján az intézmény házipénztára visszafizeti az igénybevevő, vagy az általa írásban meghatalmazott személy részére.

 Amennyiben a kórterem tényleges igénybevétele eltér a feltüntetett várható igénybevétel időtartamától, úgy

 • az igénybevevő köteles – az ellátó osztály elszámolása alapján – a térítési díj különbözetet, az osztályról történő távozása előtt az intézmény házipénztárába, vagy
  a pénztári nyitvatartástól eltérő időben történő távozás esetén, az ellátó osztályon befizetni, vagy
 • a Pénzügyi és Számviteli Osztály – az ellátó osztály elszámolása alapján – az igénybevevő részére a házipénztárából visszafizeti a térítési díj különbözetet.

 

Budapest, 20……év……………………hó…….nap

  

OSZTÁLYUNK DOLGOZÓI

Orvosainkról az >> ORVOSAINK << menüpont alatt talál információt.

Szülésznők 

osztályvezető ápoló: Turányik – Klúber Erzsébet,
osztályvezető ápoló helyettes: Szabó Róbertné, 
szülésznők: Bobák-Papp Katalin, Csordorás Erika, Cseh Zsanett, Dömők Andrea, Elek Veronika, Hajdú Károlyné, Jávor Megyes Réka, Karizs Andrea, Kassai Magdolna, Kovács Ágnes, Kovácsné Luca Mária, dietetikus  Kovácsné Majer Krisztina, Laklóthné Kovács Krisztina, Lakos Éva, Mike Mária, Molnár Gizella, Müllerné Bajtai Beáta, Nagy Krisztina, Nagy Sarolta, Nemesné Felker Irén, Riskó Istvánné, Szabó Ibolya, Szőke Szilvia, Vargyasné Pintér Anikó

Ambulancia: Fráter Violetta, szülésznő, Szentmihályiné Becker Marianne

Szonográfusok: Csombó Szilvia, védőnő, szonográfus, Gyuriczáné Mogyorósi Andrea, szülésznő, szonográfus

Csecsemő és gyermekápolók: Generál Éva, Futó Anita, Kiss Imréné, Kovács Piroska, Kovács Klaudia, Mázi Csilla, Nagy Krisztina, Nyirő Orsolya, Putzné Nagy Erika, Rigóné Székely Etelka, Révész Judit, Sárosi Anita, 

Pszichológusok: Marosi Mónika, klinikai szakpszichológus

Szoptatási tanácsadó: Sződy Judit, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)   

            

Műtősök

főműtősnő: Venczel Mariann, 
műtősnők: Paulovics Lászlóné, Maczelkáné Hudák Éva,
műtő asszisztens: Járási Magdolna,
műtő szakasszisztens: Juhász Gyuláné,
műtőssegéd:Gábor Péter, Horváth Krisztián, Kajati Péterné, Kothencz József, Surányi Károly, Szabó Ferencd

Adminisztrátorok: Deli Péterné, Rózáné Sarankó Ágnes,  

Takarítónők: Orosz Istvánné, Kökény Lászlóné

 

FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA FELÍRSÁVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

A fekvőbeteg ellátás biztonsága érdekében, ügyeleti időszakban, az ügyeletes orvos fogamzásgátló tablettát nem írhat fel. A területileg illetékes járóbeteg szakrendelésen azonban reggel 8 órától tudják teljesíteni az ilyen jellegű igényeket.

Megértésüket köszönjük! 

  

 BABAMOZI

 

Értesítjük a várandós kismamákat, hogy osztályunkon lehetőség van 3D/ 4D ultrahang vizsgálat készítésére. A vizsgálat végzésének ajánlott ideje 25-30. Terhességi hét között van. 
Időpontok: hétfőn délután megbeszélés szerint. 
A vizsgálat magába foglalja a DVD, vagy VHS felvételt, 1 db színtes fotót és a vizsgálati leletet. A DVD (-R) és a VHS kazettát a kismama hozza magával, de szükség esetén mi is tudunk DVD-t biztosítani (300 Ft/db). 
A vizsgálatra jelentkezni lehet a 467-3700/3711 telefonszámon.
Előjegyzés szükséges! 
A babamozi díja: 8000 Ft.

 

Közérdekű Információk:

TISZTELT LÁTOGATÓK!

A kórtermekben látogatás nem lehetséges!

Az osztály zavartalan működésének és az édesanyák érdekében kérjük a látogatásokat

DE.: 10.30 – 11.30-ig és

DU.: 15.00 – 18.00-ig lebonyolítani szíveskedjenek, a társalgóban és a folyosón.

Megértésüket és ennek a rendnek a betartását köszönjük.

 

MIT VIGYÜNK A KÓRHÁZBA?

Szülésre:

Okmányok:

 • érvényes fényképes személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • terhes kiskönyv
 • TAJ kártya

A gyermek anyakönyvezéséhez:

 • házassági anyakönyvi kivonat  (nem szükséges 300 napnál nem régebbit) és annak fénymásolata.  Ha az eredeti elveszett, vagy a gyermek vezetéknevét szeretnék megváltoztatni, a szülés előtt új anyakönyvi kivonatot kell kiváltani.  Külföldi házassági anyakönyvi kivonatot szükséges lefordíttatni.  Magyar állampolgárságú gyermek kizárólag a Magyar Tudományos Akadémia által elfogadott utónevet kaphatja (ezek megtalálhatóak a MTA honlapján)
 • az apa személyi igazolványának és lakcímkártyájának fénymásolata.
 • apasági nyilatkozat (amennyiben nem házastársak).  Apasági nyilatkozat intézése a 20. héttől ajánlott.  Amennyiben nem hozzák az anyakönyvi kivonatot vagy az apasági nyilatkozatot, a gyermeket az édesanya családi nevére anyakönyvezik
 • az anyakönyvi lap kitöltése után az apa személyes aláírása

Labor eredmények:

 • HBsAg
 • vércsoport
 • Wassermann
 • hüvelyváladék (36. hét környékén levett)

Apukának:

 • ennivaló
 • innivaló
 • kényelmes papucs

 

Kórházi táskába:

Személyes tárgyak:

 • pár darab hálóing – lehetőség szerint pamut és elöl gombos
 • köntös
 • zokni
 • kényelmes papucs (2db) – egyik zuhanyzáshoz
 • pár darab alsónemű – kényelmes, pamut, eldobható (papír v. hálós )
 • aranyérre kúp, kenőcs (Reparon)
 • úszógumi (aranyér esetére)
 • kirepedezett mellbimbóra lanolinos mellkenőcs (Lansinoh)
 • szoptatós melltartó
 • mellszívó
 • betét (normál pl. Tena extra és nagy pl. Tena super – az első 1-2 napra)
 • 1 pár kompressziós combfix (császármetszés vagy nőgyógyászati nagyműtét esetén)


Tisztálkodási szerek:

 • WC papír
 • törülközők
 • tusfürdő

Étkezéshez szükséges eszközök

 • pohár
 • evőeszköz
 • szalvéta
 • kistányér

Babának:

 • popsitörlő (2 csomag)
 • 6-7 db. textilpelenka
 • 2 kis takaró (évszaknak megfelelő vastagságú )
 • 2 sapka
 • kis kesztyű (ha hosszú a körme ne karmolja össze magát)
 • 5-6 váltás babaruha (rugdalódzó, kombidressz)
 • nadrágpelenka napi kb. 5-6 db
 • itatópohár, kiskanál

A takarót és a sapkát kérjük, már a szülőszobára hozzák magukkal!

  

ÉRTÉKTÁRGYAKAT, ÉKSZEREKET  NE   HOZZANAK  MAGUKKAL!

Apás szülés esetén kötelező védőruha a szülőszobával szemben található automatából megvásárolható 2000 Ft értékben.

A garnitúra tartalma:

 • 2 db háromrétegű szájmaszk
 • 1 pár csúszásgátlós cipővédő
 • 1 db nővérsapka
 • 1 db nem szőtt textil ing
 • 1 db nem szőtt textil nadrág
 • 2 db széles spektrumú fertőtlenítő kéztörlő kendő.

 

 TÁJÉKOZTATÓ A BABA-MAMÁS KÓRTERMEKHEZ

 

Kedves Anyuka!

Az alábbi tájékoztatót kérjük figyelmesen olvassa el!

Napi munkarendünk:

Az osztályunk  "rooming - in " rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy a babák és a mamák együttléte rövid időszakokat leszámítva éjjel-nappal biztosított.

Az alábbi időpontokban az összes újszülöttet kérjük visszahozni az osztályra:

 

 • Reggel 07.15 - 09.45 - gyermekorvosi vizit 
 • Este 20.00 -  fürdetés, súlyellenőrzés azoknak a babáknak, akik aznap töltötték be a 48 órát 

 

Az együttlét feltételei: Természetes szülést követően a baba a szülőszobán végig a mama mellett lehet, majd stabil, jó állapot esetén, rövid osztályos ellátás után (fél-egy óra) kikerülhet a mama mellé a gyermekágyas kórterembe.

Császármetszés után – egészséges, érett újszülött esetén az együttlét kezdetét az édesanya állapota határozza meg .

Kezelésre szoruló újszülöttek állapotuktól függően kerülhetnek az anyukájuk mellé, erről minden esetben részletesen tájékoztatni fogjuk Önt. Az inkubátorban ápolt kisbabát az anyuka az újszülött osztályon szabadon meglátogathatja.

Amennyiben az édesanya állapota a kisbaba önálló ellátását még nem teszi lehetővé, akkor az újszülöttet huzamosabb időre nem hagyjuk a kórteremben,  de a szoptatási időpontokban a babát rendszeresen láthatja  és segítséggel szoptathatja is.  

A baba ellátása: Az újszülötteknek a szülőszobai öltöztetéshez ruhát, a későbbiekben köldökápolási szereket és popsikenőcsöt, szükség esetén innivalót biztosítunk. A pelenkázást és köldökápolást a csecsemős nővér az első napon megmutatja. Tápszert csak orvosi utasításra, betöltött 2 napos kor után adunk.

Éjjel a babákat mindig a kiságyban altassák. (Az egy ágyban alvás balesetveszélyes!) Az éjszakás nővér időszakosan ellenőrző látogatást tesz, ilyenkor esetleg lámpát is kell kapcsolni, megértésüket köszönjük.
Az újszülöttet soha ne hagyja egyedül!

          Kérjük, hogy a kisbabát a folyosón kizárólag a kiságyba fektetve szállítsa.

Látogatás: A látogatók a többszemélyes gyermekágyas kórtermekbe nem mehetnek be. Látogatásra a folyosón van lehetőség.  A kisbaba lehetőleg 20-30 percnél hosszabb ideig ne tartózkodjék a folyosón ! A kiságyba csak tiszta, kimosott holmi kerülhet (pl. állatfigura)  Kérjük bevásárló csomagot, civil ruhát stb.  ne tegyenek  rá.

        A gyermekorvosi vizit és a fürdetés ideje alatt a babák bemutatása  szünetel.

 

Vizsgálatok, beavatkozások:

           Szűrővizsgálati vérvétel:

 •   fokozott fertőzésveszély (pl. pozitiv B csoportú Streptococcus eredmény, 18 ó túl elfolyt magzatvíz, lázas édesanya) esetén CRP  vizsgálat, az újszülöttkori fertőzések felderítésére, eredmény  aznap  délig
 •   harmadik életnapon PKU szűrés, anyagcsere - betegségek, pajzsmirigy hormonszint vizsgálatára, eredmény 3 héten belül, csak az kap SMS értesítőt, akinek tennivalója van (elérhető telefonszámot kérünk)

BCG oltás  a TBC fertőzés megelőzésére: Hétfő/szerda/péntek/vasárnap a 48 ó-nál idősebb babáknak. Az oltást mindig a bal vállba adjuk,  a babák nem lázasodnak be. Az oltás helyén fokozatosan piros, szúnyogcsípés méretű csomó jelenik meg, mely hetekig látszik, helyén kis heg fog kialakulni.

K -vitamin: Az első életórákban minden újszülött szájon át K vitamint kap, néhány csepp folyadék formájában, az  újszülöttkori vérzékenység megelőzésére.

A  hazaadás:  Az a jó állapotú újszülött vihető haza, aki az adott napon délelőtt 10-ig betölti a 72 órás életkort. A hazamenetel időpontja messzemenően függ az újszülött és az édesanya állapotától. Előbbiről a gyermekorvos, utóbbiról a szülészorvos fogja Önt tájékoztatni. Az újszülöttek elbocsátását minden nap az orvosi vizit, és az azt követő szoptatás után kezdjük meg , általában 10.30 -tól. A babát a mama öltözteti fel majd a távozási tanácsadás az újszülött részlegen történik. Ekkor kapja kézhez az újszülött zárójelentését és gyermek - egészségügyi kiskönyvét is.

Az újszülött részére az időjárásnak megfelelő ruházatot, 1 db textil és 1db nadrágpelenkát, és a baba biztonságos szállítására alkalmas eszközt / pl: autós szállítás esetén mózeskosár vagy biztonsági ülés / szíveskedjen biztosítani.

Megértését és együttműködését köszönjük !

 

ULTRAHANG VIZSGÁLATOK MENETE

               vizsgálat (kb. 8. hét):                            - terhesség megállapítása.

              szűrővizsgálat ( 12-13. hét):                  - magzati anatómia megítélése

                                                                             - magzati biometria (testméretek)

                                                                             - nyaki redő mérés ( NT)

 Társuló vizsgálatok:

 1. AFP vizsgálat (16 hetes korban). A kerületi Sztk. rendelőkben, vagy   az osztály laboratóriumában végzett vizsgálat anyai vérből történik.
 2.  Választható Down-kór szűrővizsgálati módszerek

          2/a  Kombinált teszt (csak 12 hetes korban)
          2/b  Négyes teszt (csak 15  hetes korban)
          2/c  Integrált teszt (12 és 15 hetes korban)

A fenti vizsgálatok is anyai vérből történnek. Kórházunk a Fetal Medicin Laboratory-val szerződött intézet. Vérvétel a központi laboratóriumban történik, 14-es épület a kórház udvarában. A vizsgálati anyag további elemzését a FML-ban végzik. 

 

 1. szűrővizsgálat (20. hét):           - magzati anatómia

                                                           - magzati biometria

 Társuló vizsgálatok: genetikai konzílium, magzatvíz mintavétel (genetikai amniocentézis). Helyszín: I. sz. Szülészeti és  Nőgyógyászati Klinika.  Budapest, Baross u. 27.

 

III. szűrővizsgálat (30-32. hét):   - magzati biometria

                                                     - magzatvíz mennyisége

                                                     - magzat fekvése

                                                     - flowmetria ( áramlás mérés ultrahanggal ).

 

 1. vizsgálat ( 36. hét -):          - magzati biometria

                                                     - flowmetria

                                                     - magzat fekvése

                                                     - lepény állapota

                                                     - magzatvíz mennyisége 

                                                     - várható súly ( 10 % hibahatár )

                                                     -  hegvastagság mérése

Társuló vizsgálat: CTG ( 35. héttől hetente végzik )

Szükség esetén Flowmetria a szűrővizsgálatoktól függetlenül is történhet.

  

SZÜLÉSRE FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMOK

Információ az előadásokról: Az előadássorozat célja, hogy a leendő anyukák és apukák választ kapjanak a szüléssel és a gyermekágyas időszakkal kapcsolatos kérdéseikre, illetve, hogy a leendő szülők jobban megismerjék a kórházi körülményeket, az osztály dolgozóit, így a szüléskor már egy ismerős környezet fogadja őket. Az egyes témák nem egymásra épülnek, ezért bátran válogathatnak a kismamák és leendő apukák az egyes előadások között, nem szükséges az összes alkalmmal jelen lenni. Az előadássorozat több hónapot ölel fel, és fél évenként kerül megrendezésre. A két  terminus között kb. egy hónap szünetet tartunk, majd az előadások újra kezdődnek. 
A programra előzetes bejelentkezés NEM szükséges, valamint ingyenes (pároknak is).
Előadások helyszíne: Róna utcai tömb, C épület Konferenciatermében
Időpont: 16:30-17:30-ig
Szervező: Marosi Mónika, klinikai szakpszichológus, 
 
A szülésfelkészítő tanfolyam után lehetőség van a szülőszoba megtekintésére, melynek feltételei:
 • az Uzsoki Utcai Kórházban szülő kismamák (és párjuk)
 • 35. terhességi hetet betöltött kismamák
 • max. 20 fő (párral együtt)
 
Egyéb programok:
 
Kismamajóga:
 
Szeretettel várjuk azokat a 14. hetet betöltött kismamákat, akik 
szeretnének mozogni várandósságuk ideje alatt is.
Légzésgyakorlatok, gátizomtorna, relaxálás.
Érdeklődni: bajtay.bea@chello.hu e-mail címen, vagy 0630-469-9192-es 
telefonszámon Müllerné Bajtay Beáta, vagy 0620-3107-928-on Nemesné 
Felker Irén szülésznő, kismamajóga oktatóknál..
 

Stresszoldás, relaxáció (autogén tréning):

7-8 alkalom után megtanulható relaxációs módszer, amelyet az elsajátítás után mindenki saját magán képes alkalmazni. Várandósság és szülés alatt egyaránt használható, mert csökkenti a magzatra káros stresszt, feszültséget, segít ráhangolódni az anya szerepre. Megkönnyíti a szülést, mert segít úrrá lenni a fájdalmon és a fáradtságon. A gyermekágyas időszakban pótolhatja az éjszakai ébredések miatt kimaradó alvást (15 perc relaxációval pótolható 2-3 óra alvás).
Időpont egyeztetés Marosi Mónika pszichológussal a marosi.monika@uzsoki.hu e-mail címen. 
 

Folyamatosan indul Intim torna (jelentkezés Bajnoki Ildikó gyógytornásznál, 467-3700/1302)

  

SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS

Kedves Édesanya!

A szoptatás fontos a kisbaba számára, és önnek is nagy segítséget jelent. Nincs szükség hozzá másra, csak önre és kisbabájára. Ezzel együtt a szoptatás eleinte nem mindenkinek egyszerű, hiszen teljesen új helyzet, új érzésekkel, új tapasztalatokkal. Megosztunk néhány információt, javaslatot, de ha itt nem talál választ minden kérdésére, forduljon bátran az osztály munkatársaihoz! Kérem, olvassa el tájékoztató füzetünket!

>> füzet letöltése <<

 

BABAFOTÓZÁS

 

Kórházunk minden nálunk világra jött újszülött családját megajándékozza egy ingyenes babafotózással, mely a baba-mama szobákban történik. Babafotósunk minden hétköznap 10:00 és 14:00 között látogatja meg az anyukákat és készíti el a fotókat. Kórházunk egy, a kicsi képével ellátott ajándékkártyát is ajándékoz az anyukáknak, amivel szeretnénk megköszönni bizalmukat. Büszkék vagyunk az Uzsoki Utcai Kórházban született kisbabákra, így létrehoztunk egy online „büszkeségfalat”, melyre minden nálunk született kisbaba felkerülhet. A képek a Babagalériában tekinthetők meg. A fotózások és a Babagalériában való megjelenés természetesen a szülők beleegyezése mellett történik.