Aktuális Híreink


ADMIN | 2016-11-21 11:24:14

K & H Gyógyvarázs

„Az Uzsoki Utcai Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztálya számára kiemelt jelentőségű az újszülöttek és édesanyjuk folyamatos együttléte magas szintű és korszerű ellátás mellett.

Szülészet-Nőgyógyászati Osztályunk 2 230 184 forintot fordíthat eszközbeszerzésre a K&H Bank Gyógyvarázs programján elnyert támogatásból.

„Az Uzsoki Utcai Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztálya számára kiemelt jelentőségű az újszülöttek és édesanyjuk folyamatos együttléte magas szintű és korszerű ellátás mellett. Az újszülött korban gyakori sárgaság kezelésére kékfény terápiát alkalmazunk, melyet eddig csak hagyományos módon, inkubátorba épített fototerápiás eszközzel, a babát az édesanyjától elszakítva tudtunk végezni. Jóval korszerűbb a kezelésnek az a módja, ha az újszülött úgy részesülhet fototerápiában, hogy közben az édesanyja mellett maradhat, és megfelelő mennyiségű anyatejhez juthat, ami segíti a bilirubin kiürülését. Erre alkalmas a K&H Gyógyvarázs pályázatán elnyert új, ágy mellett használható kékfény terápiás eszköz, az úgynevezett bilibed (kékfényágy)” - mondta el dr. Geréby Krisztina, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, Újszülött Részlegének részlegvezető főorvosa.

 

  

 

A kékfény kezelésre szoruló újszülöttek számára fokozottan fontos, hogy megfelelő mennyiségű anyatejhez jussanak, hiszen az anyatejes táplálás segít a bilirubin ürülésében. Ha a gyomor-bélrendszert nem stimulálja a hashajtó hatású kolosztrum, ez fokozott enterohepatikus cirkulációt idéz elő: a magas bilirubin tartalmú mekónium a bélben marad és a bilirubin visszaszívódik.

Az optimális kezelés tehát akkor valósul meg, ha a hiperbilirubinaemiás újszülött fototerápiában részesülhet, de közben az édesanyja mellett lehet, és olyan gyakran szophat, ahányszor csak szüksége van rá. Erre ma Magyarországon jelenleg az úgynevezett bilibed az elérhető eszköz: olyan kékfény terápiás fényforrás, amely egy, az anya ágya mellé gurítható kiságyban elhelyezhető.

Osztályunkon évente közel 1800 újszülött jön világra, közülük átlagosan 200 szorul kékfény-kezelésre.

2016. július 22-én 9 megye 14 gyermek egészségügyi intézménye összesen 20 milló forint értékű eszköztámogatásban részesült a K&H Gyógyvarázs programnak köszönhetően. Az ünnepélyes díjátadó házigazdája az Uzsoki Utcai Kórház volt, a díjakat Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatójaadta át.

Gratulálunk a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály munkatársainak a sikeres pályázathoz, és eredményes munkát kívánunk az új eszköz használatával.

 

Mammográfiás készülékünk meghibásodott

Az orvosi beutalóval mammográfiás vizsgálatra előjegyzett betegeink természetesen nem maradnak ellátatlanul.

Bővebben

...

Széchenyi-díj kitüntetés

Széchenyi-díjat kapott kórházunk ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa, Prof. Dr. Hangody László. A kórház összes dolgozója nevében szeretettel gratulálunk a kitüntetéshez

Bővebben

...

Kossuth Zsuzsanna emlékérem

Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulójára

Bővebben

...

Következő tudományos napunk

Új lehetőségek a térdsebészetben - 2017.03.31

Bővebben