Ugrás a tartalomra

Széchenyi-díjat kapott kórházunk ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa

Széchenyi-díjat kapott kórházunk ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezetõ fõorvosa, Prof. Dr. Hangody László. A kórház összes dolgozója nevében szeretettel gratulálunk a kitüntetéshez!

Széchenyi-díjat kapott kórházunk ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezetõ fõorvosa, Prof. Dr. Hangody László. A kórház összes dolgozója nevében szeretettel gratulálunk a kitüntetéshez!

"Külön öröm, hogy közkórházban dolgozó gyakorló orvosként kaptam meg a Széchenyi-díjat, amit az egész magyar mozgásszervi sebészeti szakma elismerésének is tartok" - mondta az MTI-nek a Hangody László ortopéd sebész, traumatológus, aki március 15-én vehette át a magas állami tudományos elismerést a Parlamentben.

Hangody László, a Magyar Tudományos Akadémia levelezõ tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Traumatológiai Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi tanára, az Uzsoki utcai Kórház Ortopéd-traumatológiai Osztályának vezetõ fõorvosa több más endoprotetikai innovációja mellett a világon leggyakrabban használt modern porcfelszínképzõ eljárássá vált autológ oszteokondrális mozaikplasztika kutatása, kifejlesztése és klinikai gyakorlatba történõ bevezetése során végzett, kiemelkedõ színvonalú tudományos munkája elismeréseként kapta a Széchenyi-díjat.

"Egész életemben ugyanazon a munkahelyen, egy közkórházban dolgozom és azt gondolom, ez a díj olyan értelemben is elismerés, hogy lehet közkórházban is olyan tudományos munkát végezni, amely nemzetközi figyelmet és hazai elismerést kap" - fogalmazott Hangody László.

Kiemelte, hogy az eljárást 25 éve, 1992-ben vezették be a mûtéti gyakorlatba. "Az összes állatkísérletet, mérnöki munkát, szövettani feldolgozást Magyarországon végeztük el" - hangsúlyozta. 
Hozzátette, hogy 1995-96-tól kezdett az eljárás a világon elterjedni és a mai napig a leggyakrabban, külföldön évente több mint 40 ezer alkalommal elvégzett modern porcfelszínképzõ eljárásnak számít.

Ismertetése szerint az eljárás lényege, hogy az ízület nem terhelõ részeirõl vesznek el porcot csontalappal együtt és átültetik a terhelõ részre, ami kopásnak van kitéve. Az autológ oszteokondrális mozaikplasztikát a térd és a boka mellett más ízületekben is el lehet végezni.

Hangody László rámutatott arra, hogy a kopásos betegségek a leggyakoribb mozgásszervi problémák, a hatékony porcfelszínképzés pedig egy olyan lehetõség, amellyel elkerülhetõk az idõsebb korban elvégzett ízületi endoprotézis-beültetések. 
A mozaikplasztika kifejlesztésének külföldi visszhangja kapcsán széleskörû nemzetközi tudományos kapcsolatokra nyílt lehetõség, amelynek révén Hangody László munkacsoportja további jelentõs innovációkat ért el biodegradábilis porcfelszínképzõ vázszerkezetek és homológ porcátültetés terén.