Ugrás a tartalomra

Teremtsünk együtt zöld kórházat!

 

A fenntartható fejlődés, környezetünk védelme, a károsanyag-kibocsátás minimális szintre csökkentése és a kontrollált hulladék kibocsátás sosem volt még olyan fontos, mint napjainkban. Az Uzsoki Utcai Kórház ezen a területen is szeretne élen járni, és a jogszabályi megfeleléseken túl betegeinkkel és hozzátartozóikkal, beszállítóinkkal, valamint kollégáinkkal együttműködve– széleskörű környezetvédelmi intézkedéseket vezet be azért, hogy környezetbarát, zöld kórházzá válhasson.

Kórházunk működésére szigorú környezetvédelmi előírások vonatkoznak, akár a hulladékok kezelésével, akár a légszennyezéssel kapcsolatosan, amelyek betartására nagyon figyelünk, és amelyeket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Mi azonban ennél többet szeretnénk.

A kórházak működésében 7 olyan alapvető területet azonosítottak a környezetvédelmi szakemberek, amelyek a jövőt jelentősen meghatározzák, és emiatt felülvizsgálatra szorulnak:

  1. Étel tárolása és felszolgálása
  2. Vízhasználat
  3. Hulladékkezelés
  4. Alternatív energiák felhasználásának lehetőségei
  5. Energiafelhasználás hatékonysága
  6. Beszállítói környezet
  7. Green Building lehetőségei (zöld felületek, tetőkert, park, stb.)

 

Ezeket a területeket átvizsgáltuk, és az összes pont vonatkozásában megtettük a kezdeti lépéseket. Első feladatként a környezetünket leginkább terhelő hulladékok csökkentését céloztuk meg. Kórházunkból kitiltottuk az étkezéssel kapcsolatos eldobható műanyag dobozokat, palackokat, poharakat és evőeszközöket. Vízautomatákat elhelyezésével biztosítjuk a megfelelő folyadékpótlást. Nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtésre, a parkosításra, valamint az alternatív energiaforrásból történő energiafelhasználásra. A jövőben kizárólag újrahasznosított papírt használunk majd, és nagy hangsúlyt fektetünk a dokumentumok elektronikus tárolására, illetve csak azokat a dokumentumokat nyomtatjuk majd, amelyeket jogszabály ír elő.

Kiemelten kezeljük a környezetvédelemmel összefüggő szemlélet megosztásának folyamatát. A kórházunkban kialakított gyermekfoglalkoztatót, amelyet azért hoztunk létre, hogy a gyermekek biztonságos elhelyezése a vizsgálatok idején megoldott legyen - környezetbarát papír bútorokkal rendezzük be. A várakozási idő alatt a gyermekek a különféle eldobható anyagokból játékokat, vagy használati tárgyakat készíthetnek.

Bízunk benne, hogy ötleteinkkel, és azok megvalósításával példát teremtünk, és egyre több intézmény fog csatlakozni kezdeményezéshez. Még csak az út elején tartunk, de elkötelezettek vagyunk ökológiai lábnyomunk csökkentése iránt. Kérjük, segítsenek minket ebben a folyamatban!