Ugrás a tartalomra

Központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály

Elérhetőségek

1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék

Információk

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS

Az aneszteziológia 1958-tól vált a világon önálló orvosi szakmává. Magyarországon 1966-ban alakult meg a Magyar Aneszteziológiai és Reszuszcitációs Társaság.

Kórházunkban 1968-ban kezdte meg működését Dr. Szabó Ibolya vezetésével a Központi Aneszteziológiai Szolgálat. Akkor egyetlen aneszteziológusként 6 asszisztensnővel dolgozott. 1970-ben 3 emberrel bővült az orvos létszám. Többek között Dr. Hormay Mihály is ekkor került az osztályra, aki évtizedekig meghatározó személyisége volt a kórháznak.
1971-ben elkészült a 6 ágyas intenzív osztály, mely abban az időben Budapest legjobban felszerelt osztálya volt.1975-től az az orvosok és asszisztensek száma fokozatosan bővült. 1981-ben központi rendelet született a Felvételi Diagnosztikai Részleg kialakítására (az volt az akkori Sürgősségi Osztály),valamint a kardiológiai őrzők létrehozására. Ezeket a feladatokat is az osztálynak kellett felvállalnia, így 18 ággyal és néhány orvossal bővült a kapacitás. Ekkor az intenzíves géppark modernizálására is sor került új monitorrendszert építettek ki.

Dr Szabó Ibolya nyugdíjazása után Dr Bedő Károly lett az osztály vezetője egy évig. Az ő távozását követően 2000-ben Dr Szabó Zsuzsanna került az osztály élére.

2002-ben az új manuális tömb átadásával magas tudású altatógépeket és adagolópumpákat kaptunk. A modern műtőblokkok a XXI. századi technikák jó részét tartalmazzák. 2002-től kezdte meg működését az Aneszteziológiai ambulancia, ahol a műtétre készülő betegek preoperatív vizsgálata történik. Új profilként az onkológiai kezelésekhez és az endoszkópos beavatkozásokhoz nyújtott anesztézia került a palettára.

A kórház önálló Vérellátó szolgálata 2003-ban indult és vette át az aneszteziológiai asszisztensektől az egyre bővülő feladatot.

2012-ben a régi épület felújításakor a Kardiológia Őrző átvette az akut kardiológiai betegellátást. Mi 13 ággyal egy új részleget kaptunk.

Mind az aneszteziológia és intenzív terápia rendkívül műszerigényes műfaj. Évente jelennek meg egyre korszerűbb gépek, a vitális funkciók monitorozása egyre tökéletesebb, mind szélesebb körűvé válik. A nagy országos szintű géppark modernizálás 2006-ban illetve 2019-ben valósult meg.

 

AZ OSZTÁLY SZEREPE ÉS HELYZETE

Az osztály stratégiai szerepe a kórház életében az egyik legfontosabb, mivel a manuális szakmákkal szoros együttműködésben kell dolgoznunk. Az aneszteziológia kapacitása is meghatározza a műtéti beavatkozások lehetőségét.

Kórházunkban osztályunkon kívül több III. szintű ellátást nyújtó osztály van, és ezekhez a kívánalmakhoz alkalmazkodunk. Folyamatos továbbképzések, második szakvizsga szerzésével igyekszünk a magas szintű elvárásoknak megfelelni. Osztályunkon infektológus, pulmonológus, kardiológus képzettségű kolléga dolgozik.

A BETEGELLÁTÁS MUTATÓI

Évente 550-600 beteget kezelünk az Intenzív Osztályon és több mint 13.000 aneszteziológiai beavatkozást végzünk.

A feljett orvosi technikák lehetővé teszik, hogy egyre idősebb és súlyosabb állapotú betegek kerülnek a műtőkbe és az intenzív osztályra is. Ezért az intenzív ellátás halálozási mutatói 20-25% körüliek.

AZ ÁPOLÁS HELYZETE

Az egészségügy jelenlegi munkaerőhiánya az osztályunkon is érezhető. Évek óta 2 kiváló gyógytornász közreműködik a betegek gyógyításában.

INTENZÍV OSZTÁLY ÁPOLÓI, GYÓGYTORNÁSZAI ÉS ADMINISZTRÁTORAI

Ápolók

Reményi Tünde      osztályvezető ápoló  Harrer Istvánné     osztályvezető ápoló helyettes

Szalai Adél                                        DÁ     Bákonyiné Bognár Ildikó                 ITO

Barna Mónika                                  OKJ   Bosnyák Mária                                 ITO

Biró-Fodor Mónika                         OKJ   Böszörményi Krisztina aneszt, szakasszisztens,ITO

Durst Ildikó                                      OKJ    Fodor Melinda                                 ITO    

Ettenbergerné Pinczel Alexandra  OKJ   Hrubos Anikó                                   ITO

Falusi-Tóth Andrea                         OKJ   Hanó Jánosné                                   ITO

Kiricsi Viktória                                 OKJ   Kis Katalin                                       ITO

Marks Gabriella                               OKJ   Nagyné Kató Andrea                       ITO    

Nánásiné Molnár Eszter                  OKJ   Nyilas Ilona                                       ITO

Ruzsák Tímea                                  OKJ   Varga Éva                                         ITO

                                                                       Varjú Ildikó                                    ITO

 

Gyógytornászok                            Adminisztrátorok

Szászné Petrányi Ilona                 Balogh-Ferenci Edina

Horváth Réka                                Gömöriné Bakonyi Krisztina

                                                        Kozma-Bartha Nikolett

                                                         Somlai Tamásné

Vérellátó asszistensek

Ballagó Éva

Kereki Sándorné

Kissné Dévényi Edit

Mezeiné Ritzl Tímea

Szabó Sándorné

 

ANESZTEZIOLÓGUS SZAKASSZISZTENSEK

Patkó Ibolya vezető-asszisztens, Sós Erika  vezető helyettes-asszisztens,

Aranyosi Tiborné, Cservenné Seres Katalin, Csajbók Ibolya, Horváth Terézia, Jani Péterné, Kornhoffer Zsuzsanna, Hováthné Kupai Mariann, Mészáros Éva, Nagyné Dávid Erzsébet, Paskai Edit, Pappné Mongyi Katalin, Nagy Eszter, Pataki Mária, Szabó Erika, Szabó Lídia Nagy Eszter, Székelyné Kmety Tünde, Tolnainé Sebestyén Erzsébet, Víg Krisztina, Werbné Szitó Hajnalka

 

OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG

Osztályunk akkreditált minden orvosszakma rezidens képzésében, illetve a szakirányú rezidensek aneszteziológiai és intenzív terápiás képzésében.

Szakdolgozók vonatkozásában aneszteziológus szakasszisztens és felnőtt intenzív szak- ápoló szakképzésre akkreditált az osztály.

 

SZAKMAPOLITIKAI TEVÉKENYSÉG

Intézményünk a Semmelweis Egyetem oktató kórháza Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikával van szorosabb kapcsolata a szakorvosképzés kapcsán. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai határterületek tanulmányozására. Több kollégánk második szakvizsgaként választ ezek közül. Van saját infektológusunk, tüdőgyógyászunk, kardiológusunk. A Magyar Aneszteziológus Társaság Kongresszusain poszterrel, előadással szerepelünk, ülés elnökség ill. felkért referátum tartásában veszünk részt.

HOZZÁTARTOZÓKNAK AZ INTENZÍV OSZTÁLYRÓL

Szeretnénk biztosítani önt arról, hogy betegeink érdekében egyet akarunk

 a mielőbbi gyógyulást

Természetesen ennek érdekében önnek is alkalmazkodnia kell kell osztályunk mindenkire kötelező rendjéhez. A sikeres együttműködés érdekében kérjük, hogy ismerkedjen meg betegeink érdekét szolgáló előírásokkal, kérésekkel.

Az intenzív osztályra súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegek kerülnek felvételre. Az itt folyó munka úgy fizikailag, mit szellemileg is nehéz feladat.

A BETEGEK FELVÉTELE AZ OSZTÁLYRA

Osztályra a betegek ruházatát és értéktárgyaik nélkül kerülnek felvételre.
Kérjük a legközelebb hozzátartozókat, hogy a beteg felvételekor vagy ha ez nem lehetséges - a legközelebbi látogatáskor a betegutcai ruháját és értéktárgyait (pénz, ékszer, stb...) hazavinni szíveskedjenek. Amennyiben a betegen maradnak értéktárgyai felelősséget nem vállalunk! Szükség esetén pénzük és értéktárgyaik a pénztárba letétbe helyezhetők.

Kérjük az alabbiakat hozzátartozójuknak behozni szíveskedjenek: 

  • törölközőt, /lehetőleg 2-3 naponta kérjük cserélni/, 
  • fogápolási eszközt, fogkrémet, 
  • férfi betegeknek borotválkozási eszközt, 
  • papucsot,
  • hálóruhát 
     

Amit ne hozzanak a betegeknek: Élelmiszert az osztályra az ÁNTSZ rendelete értelelmében behozni tilos! Szénsavmentes, gyümölcsös üdítőitalokat amennyiben a beteg kéri és állapota megengedi lehet behozni. Az osztályon fekvő betegeknek a részükre szükséges és lehetséges teljes ellátást megadjuk.

 Felvilágosítást betegeinkről minden nap 11-22 óráig adunk!

Telefonon felvilágosítást csak a legközelebbi hozzátartozóknak adhatunk az Adatvédelmi rendelet értelemében.

BETEGLÁTOGATÁS RENDJE

Napközben: 13:30-14:00
Délután: 17:00-18:00

 

A Járóbeteg ellátásba kerüljön az Aneszteziológiai ambulanciához:

 

AMIT A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRŐL TUDNI KELL

Az aneszteziológia műtéti érzéstelenítést jelent, mely magába foglalja az általános érzéstelenítést – altatást, az idegblokádokat, valamint a gerincközeli érzéstelenítést - a lumbális, epidurális technikát.

Az általános érzéstelenítést a nagy hasi, fej-nyak táji műtéteknél használjuk általában, mivel a szervezet izomvédekezését így tudjuk a legbiztosabban felfüggeszteni, és mesterségesen biztosítani a légzést. A szervezet számára kisebb megterhelést jelentő idegblokádokat és gerincközeli érzéstelenítést a végtagi, kismedencei területek műtétei során alkalmazzuk. Mindkét eljárás legalább öt órás üres gyomrú betegen végezhető el, az esetleges hányás okozta szövődmények elkerülése miatt. Mindez nem zárja ki azt, hogy egy korty vízzel a rendszeresen szedett gyógyszereket bevegyék a betegek.

Az altatóorvos a műtét előtt az aneszteziológiai ambulancián találkozik a kivizsgált beteggel, és leletei, valamint a tervezett műtét alapján megbeszéli a beteggel az érzéstelenítés módját, valamint kiírja a műtét reggelére a gyógyszereket.

IDE KÉRJÜK KITÖLTVE ELHOZNI AZ OPERÁLÓ ORVOSÁTÓL KAPOTT ANESZTEZIOLÓGIAI KÉRDŐÍVET !

Az aneszteziológus orvos a műtét alatt korszerű műszerekkel figyeli a fontos életfunkciókat (légzés, keringés, hőmérséklet), és biztosítja a szervezet jó oxigén ellátását, a vér és folyadék háztartás egyensúlyát (infúzió, transzfúzió), és olyan állapotban tartja a beteget, hogy a sebészeti beavatkozás a szervezet számára a lehető legkisebb megterheléssel járjon.

Kapcsolódó orvosok
Kapcsolódó ambulanciák